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MA Health Care Training Forum Learning Series: Going to 
a Nursing Facility? How to Apply for Long-Term-Care 

Questions & Answers 

 

Eligibility 

Question: My client is 95 years old, living in assisted living and has private 
insurance. Can they apply for MassHealth and keep private insurance? 

Answer: Yes, they can keep their private insurance and also apply for 
MassHealth comprehensive coverage and/or Medicare Savings Programs to 
help cover medical costs. MassHealth does not pay for room and board.  

Question: I have heard from a case worker that she “does not have to look at 
the RFI documents sent before the RFI due date until the actual RFI due date”. Is 
this true? 

Answer: Staff are not prohibited from reviewing submitted documents 
prior to the due date. However, documents are typically reviewed in the 
order that cases are due to ensure they are processed within the applicable 
time standards defined in our regulations.  

Question: For a hypothetical patient that is currently unhoused and has limited 
access to funds, is there a waiver for the fee to request for his tax returns on the 
SACA-2? 

Answer: IRS Form 4506 “Request for Copy of Tax Return” is included with 
the SACA-2. With this form, the IRS can provide a Tax Return Transcript for 
many returns free of charge. It is one of the last few pages. 

Income 

Question: In terms of noncountable income are "municipal vets benefits based 
on need" the same as Chapter 115? 
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Answer:  It is possible that veterans’ income received through a city or 
town may have been awarded under Chapter 115. But not all municipal 
benefits paid to veterans are awarded through Chapter 115.  

Question: If someone participates in the Senior Property Tax Work Off Program, 
is that income countable? 

Note: Clarification on Property Tax Work-off Program as you take this back.  A 
Senior "volunteers" for a participating municipality in exchange for a reduction 
in property taxes.  At the end of the year, they are issued a W-2 for tax 
purposes. Amounts vary by town from $500 - $2,000. 

Answer: No, this is not countable income. 

Long-Term-Care Facility 

Question: To clarify, a member cannot be approved for long-term care until a 
facility is selected. 

Answer: Currently, the SC1 is a requirement for LTC approval and the SC1 
cannot be completed until the individual has been admitted to the facility. 
In January 2025, the SC1 requirement will be removed. If all other 
documentation has been submitted, including the clinical screening, and 
the member would otherwise be categorically and financially eligible for 
MassHealth in a LTC facility, the applicant will be approved for MassHealth 
temporarily while we wait for the SC1 to be completed and submitted. 

Question: We run into a lot of roadblocks when it comes to placing a patient in 
long-term.  We do the SACA-2 and Supplement A.  We work with the family 
when they get the VC1 letter to get in all the documents.  The Long-Term 
Nursing home will not accept a member until they show they have active 
MassHealth coverage.  However, the member would not be approved until they 
are in the facility because they do not meet the MA income limits as a 
community member.  So, it goes back in forth.   They don't qualify until they are 
in the facility.  However, the facility does not take them until MassHealth is 
approved. -  What can you do in this situation? 

Answer: Currently, the SC1 is a requirement for LTC approval.  In January 
2025, the SC1 requirement will be removed. If all other documentation has 
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been submitted, including the clinical screening, and the member would 
otherwise be categorically and financially eligible for MassHealth in a LTC 
facility, the applicant will be approved for MassHealth temporarily while we 
wait for the SC1 to be completed and submitted. 

Question: If an individual is in a skilled nursing facility for 6 months and is being 
discharged to the community within the next 30 days, can the long-term-care 
conversion be delayed as they are leaving within 30 days? 

Answer: Currently, our policy does not allow an individual to exceed 6 
months even if they are being discharged soon after.  

Question: When do the timeframes change back to 30 days versus 90? 

Answer: MassHealth anticipates this change will be made in Sept 2024. 

Question: Is it true that long term care facilities can deny your enrollment to 
their facilities if you don't have a MassHealth long term care application in 
place? I often heard from my clients that long-term-care facilities won't accept 
application unless the applicant has already applied for MassHealth. 

Answer: Nursing facilities can deny admission for a variety of reasons. 

Question: Does a patient get approved for long-term-care while still in the 
hospital or do they have to be accepted to a facility to have the notification of 
admission, Personal Needs Account and Nursing Assessment.  We go back and 
forth with case managers constantly with this! 

Answer: Currently, the SC1 is a requirement for LTC approval and the SC1 
cannot be completed until the individual has been admitted to the facility. 
The SC1 provides MassHealth with the nursing facility information, 
admission date, Medicare coverage, estimated length of stay, 
MCO/PACE/SCO, etc. In January 2025, the SC1 requirement will be 
removed. If all other documentation has been submitted, including the 
clinical screening, and the member would otherwise be categorically and 
financially eligible for MassHealth in a LTC facility, the applicant will be 
approved for MassHealth temporarily while we wait for the SC1 to be 
completed and submitted. 
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Question: For patients that are screened and presumed eligible, application 
submitted, can the nursing home decline admittance because of no payor 
source? 

Answer: Nursing facilities can deny admission for a variety of reasons. 

Question: Can a nursing facility apply for long-term-care for a person who was 
there over 100 days but is NO LONGER living there and not returning? They 
didn't get it done while the person was still there and are trying to recoup funds 
for the person's stay even though it is over. Is this allowed?  

Answer: The member/applicant or their Authorized Representative can 
submit an application at any time. 

Question: A resident was in nursing facility for 6 months, a conversion has been 
received, but the resident died 2 weeks after the 6-month short term stay.  Will 
MassHealth extend the short term stay to cover this 2-week period, or would 
we still have to go through the conversion process.  We ask this, because there 
are many cases like this where a person has no family, or no family member 
wants responsibility and leaves the facilities to file to be representative of 
estate and costs are increasing. 

Answer: Currently, our policy does not allow an individual to exceed 6 
months even if they are being discharged soon after. 

Estate Recovery 

Question: Is the estate recovery applicable to anyone who received MassHealth 
benefits from age 55 whether or not they went to a long-term-care facility? 

Answer: Yes. 

Question: Are assets in a special needs trust protected from estate recovery? 

Answer: All assets that are part of the decedent’s probate estate are 
subject to recovery if the total value of the estate exceeds $25,000. 

Question: For those over age 55 receiving MassHealth health care benefits, are 
any of those medical costs subject to estate recovery? 

Answer: Yes.  
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Question: Does estate recovery come in if a person receives a benefit such as 
MassHealth Buy-In or Extra Help for Medicare Part D, or for Health Safety Net? 
or any kind of MassHealth benefits? 

Answer: No, MassHealth does not recover for MSP or HSN. Extra Help is not 
a MassHealth program and wouldn’t be subject to estate recovery.  

Question: Is there any trust that can be established for a disabled person, with 
long-term-care living in a nursing home, with serious mental illness, after age 
65?  For instance, a person over 65 who inherits $8,000. Full guardian in place, 
but no conservator. 

Answer: There are such trusts that can be established but it may preclude 
them from qualifying for MassHealth depending on the type of trust and 
how it was established.  


